DE VERLEIDERS brengen vervolg op succesvoorstelling Door de bank genomen

Met Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Linde van den Heuvel en Adam Kissequel

Vanaf februari 2023 zijn DE VERLEIDERS in het theater te zien met het vervolg op hun succesvoorstelling Door de bank genomen. In Door de bank genomen: 10 jaar later analyseren DE VERLEIDERS opnieuw ons huidige geldstelsel en laten zien dat er veel veranderd is de afgelopen tien jaar. Het is namelijk nog erger geworden. Daarnaast geven ze hun kritische blik op de verbijsterende ontwikkelingen van deze tijd: onbetaalbare energie, verdampt spaargeld, torenhoge inflatie, een enorme kloof tussen arm en rijk, een exorbitant hoge schuldenberg en de uitrol van Central Bank Digital Currency.

George van Houts schrijft het script. Voor de research wordt gebruik gemaakt van denktanks als Sustainable Finance Lab, Stichting Ons Geld en de kennis van Hoogleraar Corporate Finance and Financial Markets Arnoud Boot van UvA. Politiek inhoudelijk wordt er samengewerkt met Mahir Alkaya, parlementair rapporteur geldstelsel en SP Tweede Kamerlid.

De regie is in handen van Leopold Witte. De cast bestaat uit oud gedienden Pierre Bokma, Victor Löw en George van Houts en nieuwkomers Linde van den Heuvel en Adam Kissequel. Pierre Bokma deelt zijn rol met Dick van den Toorn.

De voorstelling is van februari t/m juli 2023 te zien in theaters door het hele land.
Klik hier voor meer informatie!

George van Houts: “Het geldstelsel is geknapt en als een plumpudding in elkaar gezakt. Dat was voorzien. Daarom wordt er een nieuw soort geld klaar gezet: Central Bank Digital Currency (CBDC). Verwachte uitrol: 2025. Daar moeten we het nu met elkaar over hebben. In Door de bank genomen: 10 jaar later krijgt het publiek de voors en tegens van CBDC te zien. DE VERLEIDERS schuwen de absurde overdrijving niet. Het kan namelijk altijd gekker.”

Door de bank genomen
In theaterseizoen 14/15 brachten DE VERLEIDERS Door de bank genomen een voorstelling over de wereld van ons geld en het beheer ervan. De voorstelling werd in totaal door 100.000 bezoekers bezocht. In samenwerking met Stichting Ons Geld werd er een burgerinitiatief gestart en zijn er 120.000 handtekeningen opgehaald. Naar aanleiding hiervan heeft toenmalig Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (in 2016) de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) de opdracht gegeven een rapport te schrijven over dit onderwerp. In januari 2019 werd het rapport ‘Geld en Schuld; de publieke rol van banken’ overhandigd aan toenmalig Minister van Financiën Wopke Hoekstra. De uitkomst van dit rapport was in lijn met de boodschap van Door de bank genomen: ons geldstelsel moet veranderen. Helaas is er tot op heden niets gedaan met de aanbevelingen in het rapport.

Rapport Geld en Schuld (WRR): “Giraal geld is steeds belangrijker geworden in onze samenleving, de publieke betaal- en spaaropties zijn verdwenen en het bankwezen is geconcentreerder en uniformer geworden. Hierdoor is het evenwicht in het geldstelsel verstoord geraakt. De WRR pleit daarom voor structurele aanpassingen binnen ons huidige geldstelsel.”

Deel dit bericht

Meer nieuws